Historik

Hästar

Alebäcks Stuteri AB är ett familjeföretag som ägs av Carl, Erik, Johan, Inger och Peter Björnsson. Alebäck är beläget utmed riksväg 184, 2 km från Lidköping och 20 km från Skara. På Alebäck började familjen att bedriva uppfödning av travhästar i mindre skala redan 1956.

Hingsthållning har bedrivits på Alebäck sedan 1980. Stuteriets första hingst var Noble Action som var uppstallad 1980-1982. Året därpå kom Able Mission till Alebäck. Han stannade i fem säsonger. Den hingst som hittills haft störst betydelse för placeringen av Alebäck på stuterikartan är - Ideal du Gazeau. Ideal du Gazeau verkade på stuteriet i hela åtta säsonger. En annan hingst av yppersta världsklass, som varit verksam på Alebäck, är Speedy Somolli. Detta var för övrigt Speedy Somollis sista verksamhets år.
Idag är det välmeriterade fullblods hingsten Verde Mar som finns på Alebäck. Travston betjänas idag med fryst och färsk transporterad sperma här på Alebäck.

2011 var världens tredje vinstrika kapplöpningshäst alla kategorier Gloria de Campeao uppstallad hos oss på Alebäck. Gloria de Campeao erövrade redan med sin första och enda Svenska kull titeln Årets Avelshings 2015. Idag representeras fullbloden på Alebäck av vindsnabbe Verde Mar (BRZ).

Växtodling

Alebäck var från början mest inriktad på att odla potatis, med åren har hästarna tagit en större plats och idag är växtodlingen inriktad på att producera hästfoder, Höstvete, korn, havre, höst raps, åkerböna och konserv-ärt.